Kommentaariks õppejõududele ja kursantidele: Valgega on kajastatud need teemad, mida ka õppija näeb. Oranžiga on märgitud vastavad failid või funktsioonid, mis on iseseisvale tööle mõtteliselt hetkel siin foorumis (või reaalselt) lisatud.

Iseseisva töö õpiväljundid:

  • Üliõpilane mõistab Päikesesüsteemi maatüüpi ja hiidplaneetide tekke alusprintsiipe;
  • Üliõpilane teab Päikesesüsteemi ligikaudset vanust ja meetodit, kuidas seda määratakse;
  • Üliõpilane oskab kriitiliselt hinnata teooria paikapidavust vastavalt tõendusmaterjalile;
  • Üliõpilane mõistab, kuidas kujuneb välja loodusteaduslik maailmapilt selliste raskesti kontrollitavate teemade kohta nagu Kuu ja Päikesesüsteemi tekkimine vaatluste, katsete ja modelleerimise põhjal.
Tähtaeg: xx.02.2013.a kell 23.55.

 Ülesande tegemine jaotub kahte etappi.

I Eelteadmiste kogumise etapp:

  1. Lugeda läbi kirjalik materjal „Päikesesüsteemi tekkimine ja evolutsioon“.
 Fail: Päikesesüsteemi tekkimine ja evolutsioon (PDF fail)

 2. Vaadata videot: Kuu formeerumine (originaaltiitel: Origin of the Moon).

Link videole: http://www.youtube.com/watch?v=m8P5ujNwEwM



II Reflektsiooni etapp:

Ülesanded teksti ja video põhjal tuleb kirjalikult esitada Moodle’i keskkonda:

  1.  Esitada video kohta essee (ca 1 A4 lk), kus on käsitletud järgmisi teemasid:
 William K Hartmann populariseeris Harvardi ülikooli geoloogia professori Reginalt Aldworht Daly 1948.a välja pakutud tänapäeval laialdaselt aktsepteeritud hüpoteesi Kuu formeerumise kohta.

  • Milles see hüpotees põhimõtteliselt seisnes?
  • Mis sa arvad, miks teadusringkondades ei võetud seda ideed algselt vastu?
  • Millised tõendid toetasid seda hüpoteesi?
Muuseas tänapäeval on teaduses vägagi tüüpiline, et keerulisi protsesse ja nende kohta tekkivaid hüpoteese kontrollitakse modelleerimise teel arvutiga.

  • Kirjuta, mis sa arvad, kui suur osa oli arvuti simuleerimisel Kuu tekke hüpoteesi kontrollimisel? Kas antud Cannupi kooststud simulatsioon võiks ülendada antud hüpoteesi teooriaks? Põhjenda oma vastust. Kui aga toetavad tõendid juurde lisada?
  • Kirjelda, milliseid meetodeid saaks veel rakendada, et Daly välja pakutud hüpoteesi õigsust ja paikapidavust analüüsida?
  • Millised võiksid olla Daly hüpoteesi nõrgad küljed, st milliseid probleeme see hüpotees ei lahenda (leia lisaallikaid).
Mis puutub töö esitamisse, siis ma olen tahtnud paar sõna öelda...

Essee koos tekstimaterjali puudutavate küsimustega võib Moodle’isse sisestada teksti kujul või lisada see failina (eelistatavalt .doc, .docx, .odt, .jpg või veel parem .pdf kujul). Lisada saab ühe faili maksimaalse suurusega 1 MB. Juhul kui sisestate teksti otse Moodle’isse siis tasub see enne tekstiredaktoris (nt Notepad vms) valmis kirjutada ja siis esituslingi alt „Essee+küsimuste esitamise koht“ vastavasse aknasse kleepida. Vastasel juhul võib juhtuda, et teatud aja möödudes viskab Moodle Teid automaatselt keskkonnast välja ja jääte oma kirjutatud tekstist ilma.

1.    Esitada loetud teksti põhjal video kohta esitatava essee lõppu kolm tekstimaterjali kohta käivat küsimust teemal: millised küsimused tekkisid teksti Päikesesüsteemi tekke ja arengu kohta, millele otsest vastust tekstist ei saanud. NB! arvesse ei lähe küsimused, mille vastused on otseselt õppematerjalist välja loetavad (a la kui vana on Päikesesüsteem või kuidas tekkisid hiidplaneedid?)! 

2.    Tekstimaterjali põhjal lahendada valikvastustega test (15 küsimust), mille ajapiirang on 35 min. Testi võib korrata 1 päevase vahega ning arvesse läheb kõige parem tulemus.

Moodle’i funktsioon: „Essee+küsimuste esitamise koht“ (pealkiri), kuhu saab sisestada essee ja küsimused tekstina otse Moodlesse või lisada see hoopis failina.


 Moodle’i testifunktsioon: „Test: Päikesesüsteemi teke ja evolutsioon“

Kõikidele esitatavatele küsimustele vastan nädala jooksul peale laekumist foorumis: "Päikesesüsteemi teke ja evolutsioon". Sellesse foorumisse võite esitada ka kõiki muid küsimusi ja kommentaare, mis antud teema kohta käivad (nt oli õppetekstis kohti, mis olid segaselt esitatud, oli videos kohti, millest aru ei saanud või ei saa hästi aru iseseisva töö korraldusest jne).

 Moodle’i üldine foorum (kus ka üliõpilased saaksid teemasid algatada): „Päikesesüsteemi teke ja evolutsioon“.

    Ülesande 3 kirjeldus

    Kohandage üks iseseivat individuaalset õppimist toetav ülesanne enda kursuse ja õppijate jaoks ning esitage selle kirjeldus ning täitmise juhis (nagu oma õppijatele).

    Arhiiv

    March 2013
    February 2013